به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عصر دیروز مناظره ای با عنوان بررسی مسائل برجام به همت بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی با حضور بهشتی پور، کارشناس مسائل هسته ای و نورایی، کارشناس حقوقی در تالار شهید بهشتی برگزار شد.
نورایی، کارشناس حقوق با بیان اینکه پذیرش محدودیتها برای مدت طولانی منطقی نبود، گفت: سیاست کنونی دولت ما را به اینجا رسانده است که در ژنو دستاوردهایی را از دست بدهیم و در لوزان هم دستاوردهای ژنو کاهش پیدا کند و درصد غنی سازی مان به زیر 5 درصد برسد. در فکت شیت آمریکایی آمده که درصد غنی سازی 3.6 درصد می باشد ولی وزارت خارجه می گوید که دروغ است.
وی با اشاره به اینکه آمریکا تعهدات حقوقی را نپذیرفته است، گفت: در فکت شیت آمریکایی آمده که بازرسی ها و نظارت ها ادامه خواهد داشت و مسئولان داخلی ما آن را تصویب کرده و در توافقات وین و لوزان به کمترین امتیازات قانع می شوند.
ما از راه صحیح وارد مذاکرات نشده ایم
این کارشناس حقوق با بیان اینکه ما از راه صحیح وارد مذاکرات نشده ایم، افزود: تیم مذاکره کننده هسته ای مان تمام گزینه های خود را روی میز مذاکرات می چیند و به غرب القا می کند که ما تشنه توافقیم و آب خوردن و مسکن و ازدواج و رفاه و پیشرفت مان هم به توافق با شما مرتبط است.
نورایی با اشاره به اینکه سیاست ها برای ما از جانب مقابل انشائی و برای طرف مقابل اعلامی است گفت: جایی در مذاکرات پیش می آید که همین مسئولان می گویند یک ایرانی را هرگز تهدید نکنید ولی خودشان نقیض آن عمل می کنند. مشخص است که طرف مقابل از این فرصت سوءاستفاده می کند، غرب که پسرخاله ما نیست که دلش برایمان بسوزد.
وی با بیان اینکه مطابق دکترین بین المللی در ضمن انعقاد معاهدات نباید تهدیدی وجود داشته باشد، اظهار داشت: در ضمن مذاکرات آمریکا بارها و بارها از گزینه های نظامی علیه ایران صحبت می کند و وزارت خارجه مان هم موضعی نمی گیرد، این عملکرد غرب را گستاخ تر می کند و باعث میشود فشار را علیه کشورمان بیشتر کند.
این کارشناس حقوقی با ذکر مثالی گفت: اگر قرار باشد در حین انعقاد قرارداد مسکنی را بخریم و طرف مقابل بداند که ما تشنه خرید آن مسکن هستیم، نه تنها تخفیف نمی دهد بلکه بر قیمت هم اضافه می کند. این آسیب را پیش تر از آن هم تجربه کرده ایم؛ پدر علم حقوق ایران در سال 57 پیرامون معاهده ایران و آمریکا با عنوان قرارداد الجزیره مطلبی را نوشته بود که دقیقا با مشکلات امروز کشورمان گره خورده است.
رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان به قواعد حقوقی پایبند نبوده اند
نورایی با بیان اینکه رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان به قواعد حقوقی پایبند نبوده اند، گفت: پذیرش برجام در این زمان راهی را برای سوءاستفاده دولت های بعدی ایجاد می کند که هر دولتی هر معاهده ای را با عنوان داوطلبانه بودن انجام دهد و بتواند کار خود را توجیه کند.
وی افزود: اگر شاهدیم که نظام های جهانی پیشرفت کرده اند به دلیل پایبندی به قواعدشان بوده است. ما انتظار نداریم که نهادهای اجرایی کشور قانون خودمان را دور بزنند.
برجام برای ما تهدید بود نه یک دستاورد
کارشناس حقوق با بیان اینکه برجام برای ما تهدید بود نه یک دستاورد تاکید کرد: طرف مقابل ما دولتی قرار دارد که منشش استکباری است و هرگز خیر ما را نمی خواهد. نگاه غرب به ما استکباری و تغییرناپذیر است.
نورایی با اشاره به اینکه دولت قوانین ابتدایی حقوقی را هم رعایت نمی کند ادامه داد: برای مثال کنگره پیرامون بحث تروریست ها گفته است هر گروهی که به جمهوری اسلامی وابسته است تروریست است.
وی ادامه داد: آنها که در فتنه 88 اقدامات نامطلوبی انجام دادند، گزارش هفتگی را به سرویس های جاسوسی می دادند و امروز در خارج از کشور پناهنده شدهاند، باید پاسخگوی تحریم ها باشند.
کارشناس مسائل حقوقی با بیان اینکه دولت در مجلس سوگند یاد کرده که نسبت به منافع ملی متعهد باشد گفت: آیا سند برجام نباید به صورت جزئی در مجلس راه پیدا می کرد؟ رئیس مجلس از ابتدا تا انتها حامی دولت بود و مدعی بود که فکت شیت ترجمه ناقصی دارد و سند برجام با منافع ملی ما مطابق نیست.
نورایی با اشاره به جایگاه شورای عالی امنیت ملی طبق اصل 176 قانون اساسی گفت: شورای عالی امنیت ملی دستگاهی است که در مواقع حساس نظام و زمانی که امنیت کشور ما خدشه دار می شود به امری ورود می کند اما هیچ سندی در شورای عالی امنیت ملی پیرامون برجام تصویب نشده است و مصوبات هیچ گونه جایگاهی ندارند.
رهبر معظم انقلاب هیچ گونه مصوبه ای را تایید نکرده اند
وی با بیان اینکه مصوبات شورای عالی امنیت ملی باید از نظر حقوقی به تصویب رهبری برسد افزود: رهبر معظم انقلاب هیچ گونه مصوبه ای را تایید نکرده اند، چرا که اگر قرار بود شورای عالی امنیت ملی به برجام ورود کند رهبری بر ورود مجلس به بررسی برجام اصرار نداشتند.
این کارشناس مسائل حقوقی با بیان اینکه حتی روز اجرای برجام هم در سندهای بین المللی مشخص نیست گفت: قرار بود مسئولان ما در قالب های حقوقی حرکت کنند نه اینکه هر چه دل شان می خواهد به کرسی بنشانند. هر وقت قوانین را تغییر دادیم، نقش مجلس را کم رنگ کرده و جایگاه شورای نگهبان را تقلیل دادیم شکست خورده ایم.
نورایی با اشاره به اینکه مجلس با تصویب برجام باب بدی را برای دولت های بعدی باز کرد گفت: مجلس موظف بود که دولت را ملزم به ارائه لایحه کند دولت می خواست با عنوان داوطلبانه مجلس را به راحتی دور بزند.
اگر قرار شد مجلس و دولت براساس فهم سیاسی شان قوانین حقوقی را دور بزنند نهادهای دیگر نباید اجازه این کار را بدهند
وی افزود: اگر قرار شد مجلس و دولت براساس فهم سیاسی شان قوانین حقوقی را دور بزنند نهادهای دیگر نباید اجازه این کار را بدهند. طبق آئین نامه مجلس باید سند برجام به صراحت در مجلس خوانده می شد برای مثال کمیسیون داخل مجلس روزانه هزارانه طرح را می تواند ارائه دهد ولی تنها زمانی طرحی تایید می شود که به صحن علنی راه پیدا کرده و آراء هم به حد نصاب برسد.
این کارشناس مسائل حقوقی با اشاره به اینکه شورای نگهبان طبق اصل 91 و 96 مکلف بود که سند برجام را از مجلس درخواست و به صورت جزئی بررسی کند، افزود: شورای نگهبان موظف بود سند برجام را مانند قرار ترکسل به صورت جزئی بررسی کند در حالی که شورای نگهبان بدون دیدن این سند آن را امضا کرده است. این می تواند رویه نامطلوبی برای دولت های بعدی باشد.
برای ما مطلوب بود کمتر محدودیتی را بپذیریم
بهشتی پور، کارشناس مسائل هسته ای با اشاره به اتهاماتی که در طول چند سال گذشته به ایران زده شد گفت: برخی افراد منجر شدند که ایران به زیر خط فقر برود. زمانی معتقد بودند که قطعنامه ها ارزشی ندارد حال بیایند مسائل و مشکلات کشور را پاسخ دهند ما در شرایطی با سیاست خردمندانه از وضعیت بحرانی و تهدید به جنگ به قطعنامه 2231 رسیدیم.
کارشناس مسائل هسته ای با اشاره به محدودیت های ده سال و پانزده ساله کشورمان گفت: برای جمهوری اسلامی خوب بود که محدودیتی را نپذیرد ولی آیا این ممکن بود؟ اوباما مدعی بود که اگر می توانستم تمام تجهیزات هسته ای ایران را جمع می کردم اما به صراحت گفت که نمی توانم. به نظر شما دلیل ناتوانی آمریکا چیست آیا جوابی غیر از مقاومت مردم ایران را می توان متصور بود؟
وی با بیان اینکه برای ما مطلوب بود کمتر محدودیتی را بپذیریم اظهار داشت: ولی آیا میسر بود و آیا اگر این محدودیت ها را پذیرفته ایم خیانت کرده ایم؟ خیر. در این میان تیم مذاکره کننده هسته ای نرمش قهرمانانه انجام دادند و توانسته ایم برای کشورمان یک فرصت جدیدی را ایجاد کنیم تا در این فضای جدید بتوانیم جلو برویم. برخی چنان صحبت می کنند که انگار در برج عاج زندگی می کردیم و از پیش مشکلاتی را نداشتیم.
بهشتی پور افزود: ما 9500 سانتریفیوژ در حال کار کردن داشتیم که امروز به 5060 عدد تبدیل شده است. نیروگاه بوشهرمان که تا سال 2021 در دست روس هاست که بعد از آن اگر آنان اجازه بدهند می توانیم سوخت در آنجا تولید کنیم و اگر اجازه ندهند ادامه کار برایمان میسر نیست. دانشگاهی مانند دانشگاه شهید بهشتی افتخارش این است که اساتیدی مانند شهید شهریاری را تربیت کرده تا توانسته این دانش را بومی کند و باید برای این موضوع به خود ببالیم.
وی پیرامون خطاب به نورایی پیرامون تعهدات ایران به غرب مبنی بر اینکه گفته می شود ایران امتیازاتی را بیشتر از غرب داده است تصریح کرد: آقای نورایی این نکات برداشت شخصی شماست. ایران در سال 1973 پیمانی را پذیرفته که پس از سه سال ترکیبات اجرایی آن صورت گرفته حال تعهداتی به گردن ملت قرار دارد آیا ما می توانیم بگوییم انقلاب کرده ایم و باید این تعهدات به کنار برود نمی توانیم برداشت های شخصی مان را در معاملات بین المللی ادغام کنیم این قانون نسبت به همه کشورهاست و نمی توانیم بگوییم که سخت گرفتن غرب منوط به ایران است.
ظریف مدعی شده که در نظام ناعادلانه و دهان شیر از منافع ملی دفاع کند!
کارشناس مسائل هسته ای با بیان اینکه دنیا قاعده ای دارد و قاعده آن ناعادلانه است گفت: دنیا دارای نظام و شاکله ای است که نمی توانیم هر کاری را انجام دهیم. ظریف مدعی شده که در این نظام ناعادلانه توانسته روش درستی را ارائه دهد و در دهان شیر از منافع ملی دفاع کند.
وی گفت: چرا به دستاوردی که داشتیم ایراد وارد می کنیم آیا به دلیل از دست دادن بیست درصد غنی سازی مان است که منتقدان ایراداتی را به دستاوردهای کشورمان وارد می کنند اگر بیست درصد غنی سازی را از دست داده ایم آن هم به طور موقت باید دید که چه چیزی را به دست آورده ایم ما توانسته ایم که فعالیت هسته ای را ادامه دهیم، تحریم ها را لغو کنیم و به دنیا بگوییم که زیر بار این حرف که غنی سازی را کنار بگذاریم نرفتیم.
بهشتی پور با بیان اینکه برجام یک دستاورد است نه تهدید تاکید کرد: زاویه دیدها با یکدیگر فرق دارد در همین نگاه متفاوت طرفی می گوید که اگر کسی پیرامون برداشتن تحریم ها قدمی برداشته خادم بوده و برخی دیگر معتقد است که اگر امتیازاتی را داده ایم خائن است.
وی اضافه کرد: آیا شورای عالی امنیت ملی جایگاه حقوقی ندارد آیا در این مرکز افراد خام وجود دارند شورای عالی امنیت ملی متشکل از افراد درجه یک نظام و دارای کمیسیون متعدد است آیا به نظر شما در این محیط برجام را بررسی نکرده اند سند برجام به این معنی نیست که صددرصد مورد تاکید شورای عالی امنیت ملی بوده است کسانی که امروز به جایگاه شورای عالی امنیت ملی خدشه وارد می کنند روزی که فروش نفت مان کم شده بود کجا بودند که مقاله بنویسند کسانی که امروز مقاله می نویسند آن زمان که سیاست های نادرستی اتخاذ شد کجا بودند که امروز برای گرفتن پول خودمان می بایست از کانال های مختلفی عبور کنیم. برجام آمد که ما را از وضعیت فعلی خارج کند.
بر سر مسائلی که روی هوا است صحبت میکنیم!
کارشناس مسائل هسته ای با اشاره به سخن رهبر معظم انقلاب پیرامون اینکه نباید از اتحاد و یکپارچگی و وحدت مان را از دست بدهیم تا آمریکا جرات حمله به کشورمان را نداشته باشد تاکید کرد: ما سر مسائلی که روی هوا است صحبت می کنیم امروز تازه با سلام و صلوات توانسته ایم که برجام را اجرا کنیم من به عنوان کارشناس مسائل هسته ای می گویم که برداشته شدن تحریم ها حداقل شش ماه زمان می برد.
وی گفت: برخی طوری صحبت می کنند انگار خیانت بزرگی در تاریخ رخ داده است آیا برجام جز این بود که آمد محدودیت و بازرسی ها را پذیرفت تا این پیچ تاریخی را طی کند؟
بهشتی پور خطاب به نورایی گفت: شاید تلقی شما از قانون اشتباه است در قانون آمده مصوبات شورای عالی امنیت ملی زمانی اجرا خواهد شد که مقام رهبری آن را تایید کند ولی نمی توان گفت که برجام مصوبه نداشته است چرا برداشت های خودتان را به رهبری سوق می دهید؟ باید صحبت های ایشان را فصل الخطاب بدانیم.
چرا ما تصور می کنیم که اگر خیانتی در کشور رخ بدهد باز هم رهبری سکوت می کند
وی ادامه داد: چرا ما تصور می کنیم که اگر خیانتی در کشور رخ بدهد باز هم رهبری سکوت می کند ایشان بارها فرموده اند که من صریحا با مردم صحبت می کنم و پیرامون پرونده برجام اشراف کامل داشتند.
کارشناس مسائل هسته ای با بیان اینکه به وجود رهبر معظم انقلاب افتخار می کنیم که ایشان در مقاطع حساس و بحرانی کشور را تاکنون نجات داده اند گفت: برخی به جای اینکه از ایشان تبعیت کنند نظرات شخصی خود را به ایشان تعمیم می دهند.
وی افزود: تمام مراحل طی شده پیرامون برجام در مجلس صورت گرفته است اگر دولت لایحه ای می آورد در روند بررسی چه اتفاقی صورت می گرفت. تیم مذاکره کننده هسته ای از جمله ظریف سال هاست حقوق بین الملل خوانده است یعنی تا این حد هم نمی دانند نباید دست شان را مقابل دشمنان باز کنند چه طور می خواهیم در دادگاه الهی پاسخ دهیم آیا راه بهتری سراغ داشتید که تاکنون انجام نشده است که امروز به آن ایراد می گیرید اگر محدودیت ها و کنترل هایی را در برجام پذیرفته ایم صرفا به دلیل تحمیل شرایط قبل بوده است اگر ایران در زیر بند 42 قرار می گرفت مجوز جنگ همچون یمن برایش صادر می شد حال اگر کسی ما را از این وضعیت ناجوانمردانه رهایی ببخشد اشتباه کرده است آیا ما چرخه سوخت، توسعه هسته ای و آب سنگین اراک را از دست داده ایم خیر تنها محدودیت هایی را پذیرفته ایم و پذیرش محدودیت به این منظور نیست که کل مرکز را در اختیارشان بگذالریم.
بهشتی پور با اشاره به پذیرش پروتکل الحاقی از سوی ایران تاکید کرد: پروتکل الحاقی برای همه کشورهاست 147 کشور آن را امضا کرده که 127 کشور آن را اجرا کرده اند این امر نشان می دهد که تنها به جمهوری اسلامی تعلق ندارد از آن 127 کشور 30 کشوری آن را پذیرفته که خود دارای نیروگاه هسته ای اند باید واقع بینانه به این موضوع توجه شود ما در شرایطی این محدودیت ها را پذیرفته ایم تا بتوانیم بهانه را از دشمن بگیریم و فضایی را ایجاد کنیم که خودمان ناظر باشیم.
چرا اصرار دارید که ثابت کنید شورای نگهبان اشتباه کرده است
وی با اشاره به اظهارات نورایی مبنی بر اینکه برجام به صورت دقیق در شورای نگهبان بررسی نشده است خطاب به وی گفت: آقای نورایی شورای نگهبان از 12 عضو تشکیل شده که 6 نفر از آنان حقوقدان هستند حتی دو نفر از آنها هم پیرامون برجام مصاحبه کردند چرا اصرار دارید که ثابت کنید شورای نگهبان اشتباه کرده است دبیر شورای نگهبان اظهار داشته که ما برجام را تایید نکرده ایم بلکه تنها طرح مجلس را پذیرفته ایم.
کارشناس مسائل هسته ای ادامه داد: کمیسیون برجام بیش از 40 ساعت توسط کارشناسان مختلف مورد بررسی قرار گرفته نمی دانم که تیم مذاکره کننده هسته ای دیگر باید چه می کردند جمهوری اسلامی توانسته در مواجهه با شش قدرت برتر دنیا حرف خود را به کرسی بنشاند شش کشوری که قصد متوقف کردن روند غنی سازی ایران را داشته که جمهوری اسلامی محکم با حمایت مردم و رهبری در مقابل شان ایستاد و گفت که غنی سازی ما طبق ان پی تی ادامه خواهد داشت این افتخار ما محسوب می شود حتی در بند 27 هم آورده شده که این امتیاز صرفا به جمهوری اسلامی ایران تعلق دارد ولی برخی از دوستان منتقد معتقدند که غرب برای ما استثنا قائل شده است ولی این افتخار ماست که در سایه مقاومت مردمی توانسته ایم به این جایگاه برسیم.
وی ادامه داد: من به عنوان کسی که دوازده سال بر روی مسائل هسته ای شبانه روز کار کرده ام می گویم که به بند 27 افتخار می کنم که توانسته ایم نظام بین المللی را در مقابل مان مجبور کنیم که حقوق اصلی کشورمان را بپذیرد اگر ملاک بر ایراد گرفتن است حتی از ان پی تی هم می توان ایراد گرفت.
جفاست اگر بگوییم این سند خائنانه است
بهشتی پور در پایان با بیان اینکه خوی استکباری عادت داشته که سندی را می نوشته و بعد کشورها را اجبار به اجرای آن می کرد خاطرنشان کرد: پیرامون مسائل هسته ای این گونه نبوده حتی پاراگراف به پاراگراف با مسئولان کشورمان مجبور شده اند که حرف بزنند حال چه طور شده که غرب خوی استکباری خود را زیر پا گذاشته و بر سر میز مذاکرات با ایران آمده است باید گفت مقاومت ملت ایران و رهبر خرمند توانسته آنان را این گونه دربیاورد جفاست اگر بگوییم این سند خائنانه است شاید چیزهای بهتری بود که می توانستیم در سند برجام بیاوریم ولی زورمان نرسید دوستانی که منتقد هستند نه از گذشته انتقاد می کنند و نه امروز می گویند باید برای رهایی از جنگ و تهدید چه کنیم.